210 9606084 6974357860 Ροδόπης 21, Γλυφάδα 16675. Υποκατάστημα: Μιαούλη 27, Γλυφάδα 16675 epipaidonergo@gmail.com
hero image

 

Επί Παίδων Έργο
Κέντρο Ειδικών Θεραπειών - Γλυφάδα


ΠΡΩΪΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Η παιδική ηλικία είναι η έκταση της ηλικίας που κυμαίνεται από τη γέννηση μέχρι την εφηβεία. Σύμφωνα με τη θεωρία της γνωστικής ανάπτυξης του Πιαζέτ, η παιδική ηλικία αποτελείται από δύο στάδια: το απαιτούμενο προλειτουργικό στάδιο και συμπαγή λειτουργικό στάδιο. Στην αναπτυξιακή ψυχολογία, η παιδική ηλικία είναι χωρίζεται σε στάδια ανάπτυξης της νηπιακής ηλικίας (όπου το παιδί μαθαίνει να περπατάει), την πρώιμη παιδική ηλικία (ηλικία παιχνιδιού), τη μέση παιδική ηλικία (σχολική ηλικία), και την εφηβική ηλικία (ήβη και μετά την ήβη). Διάφοροι παιδικοί παράγοντες θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον σχηματισμό της συμπεριφοράς ενός ατόμου.

Κάποια παιδιά μπορεί να κάνουν τα πρώτα τους βήματα ή να προφέρουν τις πρώτες τους λέξεις σε πολύ μικρή ηλικία. Ωστόσο, κάποια άλλα μπορεί να εμφανίσουν καθυστέρηση στους τομείς αυτούς, δημιουργώντας ανησυχία στους γονείς τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις, εστιάζει και βοηθάει η Πρώιμη Παρέμβαση.

 

Τι είναι η Πρώιμη Παρέμβαση;
Η Πρώιμη Παρέμβαση είναι σειρά θεραπειών με στόχο να αποτρέψει την εμφάνιση αναπτυξιακών προβλημάτων ή την εκδήλωση νευροαναπτυξιακών διαταραχών, καθώς και η αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων όταν εμφανιστούν, προτού όμως επιδεινωθούν. Καθώς αφορά κυρίως ηλικίες μηνών έως τριών χρονών, είναι σημαντικό να δοθεί βοήθεια στο παιδί πριν την αρχή της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, δηλαδή πριν το νήπιο.
Η Πρώιμη Παρέμβαση είναι επίσης και καθοριστική στην ανάπτυξη ενός ευρέος φάσματος προσωπικών χαρακτηριστικών και ικανοτήτων που θα προετοιμάσουν ένα παιδί αργότερα για την ενηλικίωση. Επομένως, παρόλο που αρκετοί πιστεύουν πως η πρώιμη παρέμβαση έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο όταν παρέχεται κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού, κάποια δεδομένα δείχνουν πως οι παροχή βοήθειας από την πρώιμη παρέμβαση μπορεί να βελτιώσει τη ζωή του παιδιού σε οποιοδήποτε στάδιο κατά την παιδική και εφηβική ηλικία.

 

Πώς μπορώ να γνωρίζω αν το παιδί μου χρειάζεται Πρώιμη Παρέμβαση;
Δύο είναι οι βασικές περιπτώσεις οι οποίες θα πρέπει να προβληματίσουν, αλλά όχι να αγχώσουν τους γονείς.
1. Το παιδί να παρουσιάζει καθυστερήσεις σε  αναπτυξιακές δεξιότητες όπως η κίνηση (μπουσούλισμα, βάδιση) και η ομιλία (έναρξη λεκτικής επικοινωνίας).
2. Το παιδί να παρουσιάζει οποιουδήποτε είδους αναπηρία.

Υπάρχουν ακόμα και οι περιπτώσεις που κατά τη διάρκεια του τοκετού, οι παιδίατροι εξετάζουν το παιδί και αρκετές φορές εντοπίζονται εκεί αναπτυξιακά προβλήματα και καθυστερήσεις. Τότε, ακόμα και κατά τη διάρκεια της κύησης, θα χρειαστεί να προετοιμαστείτε και να οργανωθείτε ώστε να κινηθείτε έγκαιρα μόλις αρχίσει να μεγαλώνει το παιδί.

Λέξη κλειδί σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η πρόληψη.
Η Πρώιμη Παρέμβαση μπορεί συχνά να χρειαστεί σε παιδιά που έχουν γεννηθεί πρόωρα, έχουν πολύ χαμηλό βάρος γέννησης, εμφανίζουν ασθένεια ή χρειάζονται χειρουργική επέμβαση λίγο μετά τον τοκετό.

 

Όσον αφορά παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας, καλό είναι να επέμβετε εγκαίρως και να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο σας, εάν εμφανίσουν κάποια από τα παρακάτω συμπτώματα:
 Δεν έχει ξεκινήσει να μπουσουλάει στους δέκα μήνες.
 Δεν έχει ξεκινήσει να κάνει κινήσεις με τα χέρια του, όπως να χαιρετάει ή να τα χτυπάει, στους 12 μήνες.
 Δεν έχει αρχίσει να περπατάει στους 18 μήνες.
 Δεν μπορεί να παίξει απλά καθημερινά παιχνίδια, όπως το να στοιβάξει πλαστικά δαχτυλίδια, να κουνήσει αντικείμενα κλπ., στους 18 μήνες.
 Δεν έχει αρχίσει να κατανοεί απλές λέξεις στους 24 μήνες.

 

 

Πηγές: Upbility 2022 & Wikipedia.